Weddingplanner

Wedding planner

Destination Weddings

Weddings in Europe

Trouwen in Spanje

Trouwen in het buitenland

Hoe bepaal je je gastenlijst?

Het is geen makkelijke opdracht om te bepalen wie je uitnodigt voor jouw huwelijk. Uiteraard zou je je geluk met iedereen willen delen! Maar dat is natuurlijk niet realistisch: je hebt een bepaald budget, er kunnen maar zoveel mensen in je zaal, soms mogen jullie ouders ook gasten uitnodigen, ...

Styled shoot 'Alice in Weddingland' - Roberta Facchini Photography

Styled shoot 'Alice in Weddingland' - Roberta Facchini Photography

Met een paar richtlijnen wordt het samenstellen van je gastenlijst een pak eenvoudiger:

  1. Verdeel het aantal gasten: jouw partner en jij noteren alle familieleden en naaste vrienden die zeker niet mogen ontbreken. Indien je ouders jouw huwelijk mee betalen, is het de gewoonte dat zij een vierde van het gastenaantal mogen uitnodigen. Dat geldt uiteraard ook voor de toekomstige schoonouders.
  2. Maak verschillende lijsten: eentje voor de gasten die je wilt inviteren voor je ceremonie, eventuele receptie, diner en avondfeest, een tweede lijst voor de gasten die naar je avondfeest mogen komen. Het is verder heel gebruikelijk om een reservelijst aan te leggen. Het is namelijk normaal dat 20% van jouw eerste lijst niet kan komen.
  3. Vrienden die je langer dan een jaar niet meer gezien hebt, hoef je niet uit te nodigen. Voor goede vrienden of familie die in het buitenland wonen, geldt deze regel natuurlijk niet.
  4. Als je je collega's inviteert, nodig ze dan allemaal uit. Vergeet ook zeker niet om je werkgever een uitnodiging te bezorgen. Je bent ook niet verplicht om kinderen uit te nodigen. Als je je uitnodigingen lang genoeg op voorhand verstuurt, hebben hun ouders alle tijd om een oppas te vinden. Je kunt ook enkel de +12 jarigen vragen. Hetzelfde geldt voor de "plus-ones". Als je de partners van één van je vrienden nog niet kent, ben je zeker niet verplicht hen uit te nodigen.

Om je gastenlijst te managen, bestaan er heel wat tools. Een goede weddingplanner heeft er vaak zelf één voor haar trouwers. Een handige RSVP-tool die al jullie bevestigingen verzamelt, ontneemt in ieder geval heel wat stress!